My kinders is almal op ‘n wandelpad van waagmoed en self-vertroue. Ek het al geskryf van my oudste se voorspoed in haar menswees al is sy akademies agter haar portuurgroep.

Vandag wil ek skryf oor my 6-jarige se ontwaking en blom in self-vertroue die afgelope jaar.

Sy was nooit in ‘n speelgroepie of kleuterskool nie. Sy het die wonderlike voorreg en troos om in my skaduwee groot te word. Sy is 2013 gebore en ons het 2014 begin tuisskool, so sy sit saam ons in die klaskamer en teken en verf van kleintyd af.

Eintlik is sy glad nie skaam nie. Almal wie haar ken, weet hoe kan sy jou kop afpraat. Sy is ons bekkige kind. Sê die oulikste goed! En praat graag! Haar gunsteling woord is die Engelse een ‘literally’. Sy rol die l’e so lekker oor haar tong. “En mamma, ek het ‘literally’ gevoel ek gaan omval. Ek bedoel, daardie wind was ‘literally’ so sterk soos ‘n orkaan!” Ja, sy gebruik ook groot woorde. Wat ek nie geweet het sy ken nie. Haar geselsies laat my altyd glimlag.

Maar sy is skaam vir groot groepe mense en vreemdelinge. ‘n Huis vol mense onstig haar. Dan kruip sy bo weg by die TV. Of sy bars in trane uit en klou aan my. Dan is my babbelbekkie weg en daars ‘n onsekere babatjie op my skoot. Dis so normaal en algemeen vir kleintjies om so verbouwereerd te voel en tog voel ons as ouers soms verleë of ons wil hulle afstoot van ons skoot en vir mense wys wie one kind regtig is. “Sy het SO ‘n goeie woordeskat, sy is net nou baie skaam.”

Ek was so begin van die jaar. Die drama queen van my wil drama doen soos haar ouer sussie. Sy sien sooooo uit na haar eerste les. Sy praat non-stop daaroor die hele 2 weke voor die les. Ons tel die slaapies af. Sy en ouer sussie vra my om scenario’s vir hulle te gee wat hulle kan uitdramatiseer, in voorbereiding. Ek sê, ‘jy het nou net jou voet gestamp teen die bed en dis vrek seer’. Daar speel hulle toneel in die uiterste mate en dis skreeusnaaks. Of hulle is baie kwaad oor iets of hulle is spioene in Frankryk. So gaan dit aan. Ek voel seker dat die kinders van my uitgeknip is vir dramalesse!

Tot die dag aanbreek. Kleinsus sluit aan by groepie met net 5 ander maatjies wat ook 6 jaar oud of jonger is. Ek dink dis ideaal. Sy hak vas. “Daars so baie kinders!” (Ek wonder hoe sou sy in ‘n klaskamer vaar!) Sy klou aan my vas: “Mamma, moet my nie los nie.” Gelukkig sit ander mammas saam hulle kinders, so ek maak myself tuis.

Drama Juffrou Lily Albertyn is baie gaaf. Sy nooi al die maatjies om hulle naam te sê en hoe oud hulle is. My Tenike sê nie ‘n woord nie. Ek wag so bietjie en besluit toe ek antwoord maar vir haar. Sy het nie ‘n woord gepiep die hele klas deur nie!

Toe ons in die kar klim, vra ek wat dink sy. “Ek love dit!” jubel sy baie entoesiasties! Ek moes glimlag. Wel, dis seker goed.

Maar so gaan die stomheid aan. Week na week. Een week se les gaan oor om jou stem te projekteer. Sy luister elke keer so aandagtig, maar as dit kom by die praktiese uitvoering daarvan, weier sy volstrek. Al die ander maatjies skree en gil en oefen hulle stembande, myne bly sit langs my op die bank.

Soms kry sy moed om iets saggies vir Juffrou te fluister. Soms wag sy met ‘n briefie wat sy gemaak het en wanneer sy dit vir Juffrou gee (na die klas verdaag het natuurlik), praat sy lang sinne. Juffrou kan hoor daar is potensiaal!

Ses maande in die jaar en die ander maatjies se mammas kan hulle nou net aflaai. Hulle sit nie meer daar nie maar ek moet sit soos kiepie en saam drama doen. Ek probeer my kind oortuig dat ek sal buite sit in die kar en wag. Maar eers wil sy niks weet nie. Later is ousus goed genoeg verplasing vir mamma. Later mag ek sit in die kar maar nie weg ry nie. Maar elke keer hoor ek hoe LOVE sy drama! “literally love dit!” Haar gesiggie sprankel en oogies skitter! Sy doen altyd haar huiswerk soos sy by die huis aankom. Sy neem soveel trots in haar drama lêr. Hierdie is die foto aan die voorkant van die lêr.

Gekreukel met gebruik.

So begin die repetisies vir die drama konsert. Tenike is uit haar kassie uit van opgewondenheid! Sy ken haar twee ‘lines’ op die dag wat sy hulle kry. Sy oefen meer as honderd maniere om die sinne te sê.

Ek wonder of sy hulle op die verhoog voor ‘n gehoor sal kan sê. Want toe sy’ n gedig moes opsê in dieselfde saal vroeg in Augustus, kon sy nie. Sy ken haar poësie baie goed. Sy is goed voorberei, maar die senuwëe terg te veel en sy vou. Sy sê wel die gedig op alleen vir die drie beoordelaars toe die saal leeg was, na afloop van die Poësiedag. En sy kry goud!

Juffrou Lily doen baie goed om Tenike en al die kinders baie goed voor te berei vir die drama konsert. Die dag van die konsert, 15 November 2019, is die atmosfeer elektries! Ons daag vroeg op sodat hulle nog so paar keer deur kan hardloop. Tenike gee een kyk na die 120 stoele wat uitgepak is in die saal en bars uit in trane. “Daar gaan so baie mense wees!” Ek hou haar net styf vas op my skoot. Ek dink as sy geoefen het, sal sy beter voel. Ek besef sy moet uiting gee tot haar emosies. Sy mag skrik. Sy mag bang voel. En soos sy klaar huil, voel sy beter. Juffrou roep almal verhoog toe en grootsus Ilani, neem Tenike se hand en lei haar verhoog toe. Ek is so dankbaar vir Ilani! Sy is so liefdevolle, vrolike sussie. Ek ry weg en gee die repetisie kans.

Na make-up en hare lyk my engeltjie so.

Sy voel gereed en sien baie uit. Sy wil hê ek moet heel voor sit en videos neem vir al die Oupas en Oumas wat vêr bly.

Die konsert is getitel ‘Die Belegging’. Dit gaan oor die skat wat ons in die hemel moet opgaar eerder as op die aarde. Want diewe breek in en steel aardse besittings, maar ons dade van liefde en goedheid word soos goud gestoor in die hemel, waar dit nooit vergaan nie.

Hier is ‘n foto van die gehoor soos hulle sitplekke inneem.

Hier is die engeltjies wat kaarte speel in die hemel en wag dat hulle Mnr Smit iets doen of sê wat’ n goue baksteen verdien.

En hier is my skaam kind se vertoning

[wpvideo dUXFpiAL]

[wpvideo 9mSGB1HH]

Ek het seker die videos al 20 keer gekyk. Ek kan nie glo dis my kind wat haar stem daar projekteer nie! Van stomgeslaan voor 5 maatjies, staan sy vorentoe en praat kliphard voor ‘n hele gehoor! Sy is AMAZING!